Som veldig mange nå har fått med seg har Elsäkerhetsverket (ESV), Sveriges kontrollorgan for blant annet elektriske produkter kommet med et salgsforbud på to av Easee sine produkter. Produktene som har blitt stanset er Easee Home og Easee Charge.
Med et salg på over 600 000 enheter er det ikke så rart at tilsvarende mange kunder er bekymret for flere ting rundt sin ladeboks.
Er den trygg?
Vil appen virke i fremtiden?
Og helt sikkert en hel del andre spørsmål.
Norske Nkom, som ser på saken med «Norske øyne» har foreløpig uttalt blant annet dette: «Vedtaket i Sverige sier at det ikke er en umiddelbar fare for liv og helse ved bruk av laderne. Vi er ikke kjent med tilfeller som tilsier at laderen utgjør en fare ved bruk, og vi har ikke grunnlag for å fraråde folk å bruke laderne.»
Vi i Plusconsult tilbyr som kjent uavhengig rådgivning innenfor elektro og har den siste tiden fått flere henvendelser vedrørende Easee sine produkter. Derfor har vi selv tatt en titt på ladeboksen og de punktene som ESV har lagt til grunn for sin vurdering. Dog, vil vi presisere at det er Norske myndigheter som til slutt avgjør hva som vil bli resultatet for det Norske markedet.
Så, hva er det egentlig som er årsaken til at ESV har stoppet salget av Easee Home og Easee Charge i Sverige?
Det er flere punkter i ESV’s rapport, men det punktet som vi erfarer at veier tyngst er nok at ESV sier at den innebygde RCD (Residual Current Device), eller jordfeilbryteren som vi sier i Norge ikke tilfredsstiller de kravene som Easee har erklært at den gjør. Easee har i sin dokumentasjon av produktet erklært at produktets RCD tilfredstiller standarden EN 61008-1 og IEC 62955. Det er etter vår oppfatning her feilen kan ha skjedd for Easee. Den innebygde RCD i Easee’s ladebokser tilfredstiller ikke enkelte krav i stadardene.
Jordfeilbryteren
Easee har i sine ladebokser «oppfunnet» jordfeilbryteren på nytt, slik at den jordfeilbryteren vi finner i de nevnte ladeboksene ikke er slik vi kjenner igjen som en jordfeilbryter, ei heller slik standardene spesifiserer.
Standard jordfeilbrytere (slik vi ser i for eksempel et sikringsskap) har blant annet en testknapp som skal trykkes på med jevne mellomrom, de har også kontakter som er mekanisk forbundet. Dette har ikke Easee sine ladebokser.
Men, og ja, det er et men! Easee har, etter vår mening gjort mye av jordfeilbryteren enda bedre når de har utviklet sine ladebokser. Jordfeilbryteren som er innebygget i ladeboksene er hel-elektronisk og utfører selvtest før hver eneste lading. I tillegg overvåker den seg selv hele tiden. Dette betyr, slik vi ser det, en forhøyet sikkerhet sammenlignet med ordinære jordfeilbrytere.
Vi kan selv tenke oss en jordfeilbryter hjemme i vårt eget hus. Svært få brukere har rutiner på regelmessig testing av disse jordfeilbryterne. Det kan derfor gå flere år før man oppdager at en jordfeilbryter ikke fungerer som den skal.
Easee’s ladeboks vil gi deg beskjed med en gang!
Videre er det flere andre punkter ESV har lagt til grunn, som blant annet; gapet mellom kontaktflatene i de innebygde relèen er for lite. Produktet klarer ikke overspenningstester, Produktet har svakheter i merkingen, samt at Produktet oppfyller ikke kravet for DC beskyttelse.
Overspenning
Overspenningstestene som ligger til grunn for testingen av denne type produkter innebærer testing med opptil 7000V, etter hva vi kjenner til. Moderne, Norske elektriske installasjoner har krav til overspenningsvern i fordelingene og ofte også ute i anlegget. Vi stiller derfor spørsmål til hvor sannsynlig det vil være at en overspenning som følge av feil eller ytre påvirkning faktisk vil nå frem til ladeboksen. Det er stor sannsynlighet for at denne overspenningen enten vil bli ledet til jord via overspenningsvernet.
ESV har trukket enkelte punkter
Etter at Easee nå har oversendt utdypende informasjon om uavhengige tester, samt oppdatert dokumentasjon kan det se ut til at ESV nå har trukket enkelte punkter, blant annet de som handler om produktene støv,- og vanntetthet (IP grad), samt produktenes isolasjonsklasse.
Utover det står altså ESV hardt på at Easee ikke har gjort tilstrekkelige risikoanalyser før produktet kom i salg. Videre står ESV også på at dokumentasjon fortsatt ikke oppfyller vesentlige krav i aktuelle forskrifter.
For ordens skyld; Det er frivillig å følge standarder. De kan ses vekk fra fullstendig, eller du kan følge dem delvis. Når Easee erklærer at utstyret er i samsvar med en standard, og de ikke har risikoanalyser og dokumentasjon på dette, må standarden oppfylles i sin helhet.
Det er her skoen trykker nå. Easee har erklært samsvar med standarder som produktet ikke samsvarer 100% med. Saken handler altså ikke om at produktene til Easee er utrygge eller farlige å bruke. ESV har påpekt større og mindre avvik mellom krav i standarder som Easee erklærer samsvar med og hvordan produktene faktisk er bygget opp.
Easee har etter vår erfaring benyttet tredjeparts selskaper i blant annet Tyskland for å teste ladeboksene. Easee opplyser at alle testene har kommet tilbake som godkjent.
Slik vi tolker denne saken er feilen altså ikke at Easee sine ladebokser har feil som påvirker elsikkerheten. Feilen ligger i dokumentasjonen og at Easee har erklært samsvar med nevnte standarder, uten at ladeboksene er i samsvar med disse.
Det Norske markedet
Hvordan denne saken ender for det Norske markedet er opp til Nkom å avgjøre, men vårt uavhengige syn på saken, ut fra hva vi nå vet er at Easee som en innovativ aktør i markedet bør få muligheten til å rette opp de punktene som er påpekt. Bakgrunnen for at vi mener dette er at Easee er en aktør som både utfordrer sine konkurrenter på en god måte. De utfordrer gamle tankesett og forsøker å gjøre produkter og løsninger smartere, mer miljøvennlig og sikrere. De har også vist at de har et produkt som markedet vil ha, med svært få feil og rapporterte alvorlige hendelser.
Dessuten, som denne artikkelen påpeker er det i all hovedsak dokumentasjon av produktet det stilles spørsmål ved.
Kanskje vil det enkleste for Easee nå være å lansere et nytt produkt og ha alle papirer i orden fra dag en?